Helteisiä kuulumisia

Suomessakin on kuulemma helle, mutta täällä on vielä pahempi, joskin sillä erotuksella, että täällä kaikki vähänkin modernimmat sisätilat on yleensä aina varustettu ilmalämpöpumpun tyyppisillä vekottimilla. Täällä siis kestää hengissä, kunhan pysyy sisällä ja saa maksettua sähkölaskun. Nyt ihan viimepäivinä ollaan vedetty lämpöennätyksiä rikki, paikoin on ollut yli 40 astetta (varjossa), mutta minä olen onnistunut aika hyvin pysymään päiväsaikaan sisätiloissa. Huomisesta alkaen pitää raahautua ulos kolmena päivänä putkeen, mutta ehkä taifuuni vähän viilentää samalla, kun se kastelee.

Minulla on nyt kesäloma eli toisin sanottuna teen töitä vain satunnaisesti eli käytännössä jotakin joka päivä. :D Syyskuun alussa on yksi tutkimusartikkelin deadline, syyskuun lopussa toinen. Lisäksi viikonloppuna on mukamas-kesälomalla-olevan yliopiston 3 päivän seminaariputki (eli lähinnä kuunnellaan ja kommentoidaan toisten opiskelijoiden esitelmiä + esitellään itse). Tuttuun tapaan tietysti opetan myös useamman kerran viikossa japania ja suomea, ja nyt parin viikon ajan on tulkkaushommiakin. Ai niin, ja yksi konferenssiesitelmä pitäisi valmistella myös. Joo. Kesäloma. 

Elokuun puolivälissä ja lopussa osallistun myös muutamalle yliopiston intensiivikurssille, ihan siksi, että tohtoriopiskelijakin tarvitsee opintopisteitä ja on kivempi löhötä yliopistolla 2 päivää putkeen aamusta iltaan kuin joka ikinen torstai puolen vuoden ajan.

Töiden lisäksi viime aikoina on tullut mietittyä lähinnä ruokaa.

Yllä yksi tämän talon tämänhetken pääruoka-aineksista. Aloitettiin pienimuotoinen parvekeviljely ja basilika näyttää tykkäävän näistä helteistä eniten (tai ainakin sietävän niitä parhaiten). Shiso kasvaa myös loistavasti. Käytännössä päivän ruokalista määrittyy siis sen mukaan, mihin sopii basilika tai shiso. Ja aika moneen ne sopivat!

Esimerkiksi näiden hanbaagujen (eli paksujen jauhelihapihvien) sisältä löytyy shisoa. Niissä on muuten myös tofua ja juustoa. Voisi tehdä uudestaankin joskus.

Näissäkin on selvästi shisoa, tässä vaiheessa tosin vielä aika vähän. Nyt, kun tuota shisoa alkaa olla jo vähän liikaa, sitä tulee laitettua yleensä noin 10 lehteä per yksi pekonirulla. Nämä ovat muuten tosi hyviä ja helppoja tehdä, varsinkin jos on juustosiivuja, toisin kuin tässä kuvan tapauksessa. (Niin ja toki nämä paistettiin ennen syömistä.)

 

Ja tässä vielä yksi hyvä tapa syödä shisoa: uittaa seesamöljyssä ja suolassa + heittää mikroon 3 minuutiksi (uuni toimisi varmaan myös). Vähän kuin lehtikaalisipsejä. Ehkä voisi tehdä reilusti kerralla uunissa ensi kerralla.

Basilikaruoista minulla on jostain syystä paljon vähemmän kuvia, mutta ollaan huomattu, että se sopii yllättävän hyvin kaikenlaisiin paistoksiin - jopa tällaiseen possu-porkkana-paistokseen. Pizzan päällä se toki oli parasta, mutta jostain syystä niistä ei ole kuvia. Pestoa voisi tehdä myös, mutta saadaan sitä jatkuvalla syötöllä vuokraemännältä (joka myös kasvattaa basilikaa), joten ei ole vielä ollut tarvetta.

Kasvatetaan muuten myös tomaatteja, jotka ovat pikkuisen alkaneet puskea raakileitakin esille. En ole uskaltanut googlettaa, kuinka suurella todennäköisyydellä nämä kypsyvät eivätkä kuihdu kuumuudessa.

 

Ollaan syöty myös kesäisesti maissia. Näitäkin pystyy ilmeisesti viljelemään parvekkeellakin, joten ehkä ensi vuonna pitää kokeilla. Jollei meidän taloa siis pistetä matalaksi uusien pilvenpiirtäjien tieltä. Onneksi jenin kurssi on edelleen alhainen ja rakennustarvikkeet heiluvat niin korkeissa hinnoissa + osa paikallisista asukeista jaksaa vastustaa projektia, joten ehkä saadaan asua tässä vielä ensi kesäkin.

Tämä ei myöskään ole omin käsin kasvatettu, vaan Kazukin perheeltä saatu mango. Saatiin hienossa paketissa (seuraava kuva) kaksi mangoa, jotka Kazukin isä oli ilmeisesti ostanut tai saanut jostakin, ja jostakin syystä halusi antaa ne meille. Oli hirveän hyviä, mutta myös niin hirvittävän kalliita, että ei kyllä varmaan tule koskaan syötyä uudelleen...



Tämä suolakaramellijäätelö oli hyvää, joten hyvin todennäköisesti sitä ei tule olemaan kaupassa kauaa.


Ja lopuksi vielä kirjoittajan naama. Ostin pitkästä aikaa uuden kesämekon ja vaihteeksi jostain muualta, kuin Sheinin Tall -mallistosta, mutta en tiedä, onko H&M yhtään sen parempi. Kun löytyisikin jostain muualta tämänkokoiselle sopivia vaatteita, mutta kun ei.
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onsen-reissusta

Muutto ja uudet kujeet

Guamin matka